Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 10 december 2011

Nieuwsbrief 20 familie Van Driel

Beste vrienden,

“Hoeveel leerlingen worden er nu met deze conceptboeken bereikt”, vraag ik aan de vertegenwoordigster van stichting Yasumat. “Ongeveer 6000”, is het antwoord. Daar werden we blij van. De collega’s hadden ook wel wat bemoediging nodig. Desgevraagd zei een van de collega’s dat een normaal mens dit werk maar moeilijk volhoudt. Iedere dag zitten ze trouw te schrijven aan de nieuwe lesmethodes voor Indonesisch en Rekenen. De computer is echter niet de meest gezellige compagnon en het werk vereist een grote concentratie.

Gelukkig zijn we qua personeel nu zo ongeveer op sterkte. De ergste werkdruk is daarmee opgelost. We zijn nu met vier schrijfsters, een deeltijd tekenaar en iemand die veel aanpassingen uitvoert in oude lesplannen. Het blijkt dat we van de leerkrachten die onze methode gebruiken geen kritiek krijgen.
Ze vinden alles even geweldig. Heerlijk om te horen, maar perfect is zo’n eerste versie nu ook weer niet, dus zijn we ertoe over gegaan om verschillende eindejaarsstudenten de stof te laten lesgeven op twee dorpsscholen in de buurt. De collega’s zelf geven ook twee keer per week les. Op die manier ervaren ze beter wat er door de kinderen wordt opgepikt op basis van onze lessen. Het niveau van de opgaven moet bijvoorbeeld naar beneden. Kinderen blijken zo weinig ervaringen te hebben met schoolwerk, dat echt maar een ding tegelijk gevraagd moet worden; vraag kinderen niet een woord in de zin in te vullen en tegelijk te letten op punten en hoofdletters. Deze ervaringen zijn dan ook erg waardevol. Voor de komende lessen worden die leerpunten dan gelijk doorgevoerd. Voor de al afgeronde lessen, moeten die punten door onze computerman worden aangepast.
Qua tekenaar zitten we op dit moment het moeilijkste. We hebben alleen een parttime tekenaar. Een jongen die nog op de middelbare school zit. En zelfs die kwam een paar weken niet, omdat zijn moeder het wel best vond. Gelukkig was ze te vermurwen en zoonlief kreeg weer toestemming om te komen tekenen. Echt heel knap, volkomen autodidact. Stuur gerust een boek met tekentechnieken voor hem op, dat zal hij leuk vinden.

De trainingen zijn helaas wat minder succesvol. Veel leerkrachten geven niet vaak genoeg les en komen daardoor niet door de stof heen. De motivatie om een training bij te wonen over materie die ze pas over drie maanden tegenkomen is dan wat minder. Ik vraag me in alle gemoede af hoe die leerkrachten gaan garanderen dat hun kinderen straks voldoende scoren. Helaas maken velen dat ook niet waar.

Deze leerkrachten geven meerdere dagen per week les met onze methodes
Op dit moment gebruiken dus de 6000 kinderen in dorpen onze lesmethodes. Daarnaast schat ik in dat ook nog minimaal 400 kinderen rond Wamena al les krijgen uit deze methode. Dit motiveert erg. We hopen tenslotte dat met deze methodes kansarme kinderen de gelegenheid krijgen te leren rekenen en lezen. En uiteindelijk hopen we als team dat de bijbel daardoor meer gelezen gaat worden.
De overheid begint gelukkig ook steeds enthousiaster te worden. We zouden een dag organiseren met discussies over doelstellingen, leermethode, etc. Het hoofd onderwijs van de provincie Papua vroeg of we dat uit wilden stellen, zodat hij er persoonlijk ook bij kon zijn. Dat maakt ons erg blij, want uiteindelijk is het de provincie die de stempel erop moet zetten dat deze materialen officieel goedgekeurd zijn. 


Een kind van klas 1 werkt aan één van onze werkbladen voor rekenen.
De enige kritiek die we krijgen is dat het taalgebruik niet voldoende Algemeen Beschaafd Indonesisch is. Daar kan ik alleen maar mee instemmen. Dat is namelijk bewust zo gedaan, omdat kinderen die thuis nooit Indonesisch horen dat taalniveau ook niet zouden begrijpen.

Voor 2012 hebben we een verlenging ingediend voor de samenwerking met USAID. Volgens de berichten gaan we inderdaad een verlenging krijgen, voor hoe lang is nog niet zeker. De samenwerking met USAID is niet altijd simpel. Ze hebben waslijsten aan voorwaarden en documenten die ingevuld moeten worden, maar ik kan de Amerikaanse belastingbetalers garanderen dat we hun geld goed gebruiken. Gelukkig zijn daarmee de locale kosten grotendeels gedekt. Voor de kosten van ons gezin ligt dat lastiger.

Als gezin zijn we blij dat we in een deel van het internaat van de lerarenopleiding wonen. Niet wat de nachtrust betreft (studenten in Nederland lopen waarschijnlijk niet om 6 uur ’s zaterdagochtend voor je slaapkamerraam te voetballen). We zijn wel blij wat contacten aangaat. Het is gewoon doenbaarder om een mooi gesprek te hebben met studenten of collega’s. Van de week nog naar aanleiding van het feit dat een meisje van het eerste semester zich opeens in de wc bleek te hebben opgesloten en daar aan het bevallen(!) was. Ze heeft het 9 maanden voor zichzelf ontkent dat ze zwanger was. Daarnaast een goed gesprek met een collega over zijn verkering. Onder werktijd heb je die gesprekken niet zo snel, dan is het te druk, maar ’s avonds gaat dat beter.
De kinderen genieten van het buitenleven en er zijn altijd wel studenten die ook in de rivier willen zwemmen, willen sporten of je haar invlechten.
Anne-Marie geeft nog steeds onze kinderen les. Ze is blij dat ze daarmee goed onderwijs kan waarborgen. Tegelijkertijd is het niet altijd eenvoudig om als ouder twee tieners les te geven, zij doet daarmee werk wat niet zo in het oog springt, maar wel een heel belangrijke voorwaarde is voor ons verblijf hier.

We vragen jullie gebed voor gezondheid, wijsheid, scholing voor de kinderen en de financiële situatie.

Hartelijke groeten van ons viertjes,
Martijn en Anne-Marie van Driel
Gerjanne & Henrike
PO Box 109, 99511, Wamena, Papua, Indonesië