Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesiƫ).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

dinsdag 7 augustus 2012

Weer een berichtje uit Papua

Vrijdag 27 juli hebben we afscheid genomen van Ibu Ina. Ze heeft een half jaar jaar lang de financien gedaan voor het programma. Ze zal volgens de dokter in een week of twee bevallen. Alle collega’s hadden wat eten meegenomen. Dan iedereen wat vriendelijke woorden, en tranen ;-)
Diezelfde dag had nieuwe collega Doni zijn sollicitatiegesprek, hij zal ons voor de komende 3 maanden helpen met editen van de documenten.
Anne-Marie en de kinderen zijn twee dagen naar het dorp geweest van een Papua collega. Ze willen daar met enthousiasme een eigen school beginnen (zie foto). Verder kreeg Anne-Marie een in de lengte gespleten varkentje mee. Ik kan nog niet zeggen dat dat halve snuitje me al veel eetlust bezorgt.


De preek van zondagochtend 29/7 hield ons voor dat er maar drie dingen zijn die altijd blijven: God, Zijn Woord en je ziel. Oftwel; hang niet zo aan de rest en koop niet steeds meer spullen, ze leiden je alleen maar af van wat wel blijft... Tja, voor Nederlandse begrippen wonen we dan wel simpel, maar als ik me met mijn omgeving vergelijk, hebben we nog heel wat.

Maandag 6 augustus gaan de kinderen weer naar school.

Afgelopen zaterdag kwam onze hulp (STKIP student) sorry zeggen dat ze de dag ervoor niet op was komen dagen. Anne-Marie had beslist behoefte aan een gesprekje. Sorry zeggen heeft hier niet echt de notie van ‘ik zal het niet meer doen’. Ze leek het gesprekje goed op te pakken, hoewel het zeker wel een beetje confronterend was. We willen haar graag helpen, maar ook wel zelf geholpen worden. Haar ouders hebben haar vorig jaar hier op school gedaan, maar aangezien ze nog 6 jongere broertjes en zusjes heeft, is er geen geld meer. Ze raadden haar aan om maar te trouwen met iemand die al werkt, zodat hij haar schoolgeld kan betalen. Daar had ze geen zin in, ze kende hem niet eens, dus besloot ze om er zelf voor te gaan zorgen. Dapper. We hebben haar gelijk maar voorgehouden dat als ze daarmee wil gaan beginnen, ze in de praktijk moet kiezen tussen een diploma en verkering. Ik denk dat de helft van de meisjes uitvalt wegen verkering, zwangerschap en huwelijk. Ja, dat snapte ze wel, ze was op de middelbare school al een keer een jaar niet naar school geweest ivm een verkering.