Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

maandag 20 augustus 2012

Een blokje cultuur uit Papua.....

Het gesprekje met onze hulp had niet echt het gewenste effect (zie weblog van 7 augustus). De werkdag erop volgend was ze een uur te laat en later in de week kwam ze ook gewoon een keer niet opdagen. Brengt me op de gedachte dat we het onderwijs hier ook maar niet met een te westers oog moeten beoordelen. Het is in deze relatiecultuur onmogelijk om de super tijd- en doelgerelateerde westerse cultuur in te voeren. Men zegt wel eens ‘in het westen heeft men een horloge, hier heeft men de tijd’. ‘t Is gewoon een ware uitspraak.
Men is daarentegen wel heel flexibel en altijd bereid te helpen. Ik weet niet of jullie je iets bij het volgende voor kunnen stellen: Vrijdag en zaterdag ben ik met een paar collega’s en studenten gaan lopen. De middag ervoor zegt een collega af, omdat haar zus bevallen is en hulp nodig heeft. Nu woont de zus aan de kust, dus ik vraag haar of ze serieus denkt dat ze nog een ticket kan krijgen. Het is dit weekend namelijk de ‘zwarte zaterdag’ van Indonesië. Iedereen is op reis ivm het einde van de vastenmaand. Ze denkt dat dat nog wel gaat lukken, ze heeft kennissen op de luchthaven werken... Probeer dat in Nederland maar eens voor elkaar te krijgen.

Anne-Marie en de kinderen hebben er alweer twee weken school opzitten. Heel westers natuurlijk om te bedenken hoeveel schooldagen je per jaar moet maken. In Amerika schijnt het minimum 180 te zijn. Nederland zit denk ik nog iets hoger. Hier komt men dit eerste semester op 67 effectieve schooldagen, daar komt dan nog wel ‘de dag van het kind’, de jaarlijkse optocht door de stad, etc. bij maar zelfs als je die dagen meerekent haalt men hier die 180 niet. Ik heb op internet gekeken, op Java komt men dit schooljaar op 247 dagen. Men zegt hier wel eens stoer dat men binnenkort gaat concurreren met de wereld buiten het eiland, maar ik ben bang dat dat nog even gaat duren.

Aanstaande vrijdag moeten als schoolboekenteam het bestand inleveren voor het afdrukken van de boeken van het eerste semester. Dat is een hele klus, maar we gaan ons best doen. Wat zal het leuk zijn het resultaat in handen te hebben. Hopelijk worden de schooldagen daarmee in ieder geval effectief ingevuld.

Hartelijke groet van Martijn en familie