Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesiƫ).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

dinsdag 14 oktober 2014

Voorbeeldtekst lesmateriaal

Hieronder een waar gebeurd verhaal uit de boeken voor klas drie die we momenteel aan het schrijven zijn. Dit verhaal wordt aanstaande week in de boeken gezet. Het verhaal geeft een beetje een idee hoe we de boeken zoveel mogelijk een Papua-atmosfeer geven.

Dorina gered door een klein boekje

Dorina gaat trouwen met een jongen uit Menado. Haar familie zal haar daar naartoe brengen. Dorina doet haar mooie kleren en een klein boekje in het mandje.
Familie en vrienden zwaaien hen uit als ze afsteken om de zee over te gaan. Hoewel het weer goed is, vertrouwt de kapitein van het kleine zeilbootje de lucht toch niet helemaal. Er zijn wat donkere wolken aan de horizon. Een paar uur later blijken die zorgen niet voor niets te zijn geweest. Een hevige storm steekt op en voert het bootje naar het oosten. Eten hebben ze genoeg bij zich, maar de bamboe drinkkokers zijn snel leeg. Ze besluiten om het water aan te vullen op een eiland waar ze vlakbij zijn. Alle kokers worden gevuld en ze zullen gaan proberen terug te zeilen naar het westen.
Opeens zien ze een prauw met donkere mensen opdagen. Hun haar is versierd met veren. De prauw komt snel hun kant op. Dit zijn vast de gevreesde zeerovers uit Papua. De kapitein van het kleine zeilbootje probeert hen nog te ontkomen, maar dan zien ze een tweede en een derde prauw aankomen.  De eerste zeerovers springen het dek op en ze worden gegrepen.
Op het strand wachten de mensen van het dorp hen op met groot enthousiasme. Alle mannen van het zeilbootje worden bij elkaar gezet en de hele bevolking begint om hen heen te dansen. Ze worden bedreigd met messen en zijn ervan overtuigd dat ze niet lang meer zullen leven. Opeens geeft het stamhoofd een bevel. De mensen stoppen met dansen en kijken naar hem, wat zou er zijn? Het stamhoofd houdt het kleine boekje van Dorina in de lucht. Hij zegt dat de mensen op Mansinam dezelfde soort boekjes gebruiken. Misschien zijn dit wel kennissen van de mensen daar. Dat moeten ze in Mansinam gaan vragen. Een prauw gaat daar naartoe en komt terug met leraar Petrus. Die is toen hij nog klein was gevangen genomen en als slaaf verkocht. Maar hij is vrijgekocht en naar Java gestuurd om leraar te worden. Nu vraagt deze leraar de mensen om de gevangen niet te doden. Verkoop ze maar aan de zendeling op Mansinam. Dorina, haar familie en vrienden worden naar Mansinam gevaren en daar zamelen de mensen geld in voor de zeerovers van Biak. Dorina bedankt die avond God, samen met de mensen van Mansinam.

Daaronder staat nog een klein beetje informatie over deze Petrus, die de eerste Papua leraar was in 1896. Vervolgens krijgen de kinderen allerlei vragen over de tekst, leren ze de nieuwe woorden uit dit verhaal  en wordt het verhaal verder in die week nog gebruikt voor andere lesdoelen.