Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

dinsdag 14 oktober 2014

Papua cultuur - vooroudergeloof

Martijn schreef ons het volgende.........

Afgelopen week had ik de beurt voor de dagsluiting op STKIP. Het onderwerp was de duivel en de vooroudergeesten. Een onderwerp waar ik me een paar jaar geleden niet aan gewaagd zou hebben, maar nu weet ik beter wat er speelt. De duivel bleek niet zo’n discussiepunt te zijn, maar de vooroudergeesten waren duidelijk een pijnpunt. Hierbij een aantal vragen en voorbeelden die ik kreeg:
  • "Mijn oudere zus was overleden en mijn familie was ervan overtuigd dat het zwarte magie was. Ze hebben de namen van de mogelijke daders tegen het stoffelijk overschot gezegd. Bij één van de namen bewoog de arm, toen wisten ze wie er schuldig was aan dit overlijden. Is dat goed?"
  • "Mijn familielid is ziek. Men bidt en slacht een varken, men kijkt naar de ingewanden om te zien waar de ziekte zit. Is dit verkeerd?  Men heeft er toch voor gebeden?"
  • "In mijn dorp geeft men geld aan de kerk, dan wordt er gebeden en daarna wordt de geest van de overledene in de kerk bewaard zodat hij de levenden niet zal hinderen. Is dat goed?"
  • "Mijn oom is altijd dronken, nu heeft hij een tweede vrouw genomen, maar hij kan niet betalen. Nu zegt hij dat ik hem een varken als deel van zijn bruidsschat moet geven. Hij zegt dat als ik dat niet geef, hij mij vervloekt, wat nu?"
  • "Een jongen die uit een andere provincie komt, pakte het ook interessant op, hij vroeg: “Hoe uit de duivel zich in onze moderne cultuur?”
Zondag waren we op weg naar de kerk en toen leek het er even op dat we niet verder konden. Er zat een grote groep mannen met pijlen en bogen op de weg en op een terrein ernaast zat de andere groep, ook bewapend. Er was afgelopen nacht iemand vermoord en dat kon de groep van het slachtoffer niet accepteren. Ook hier speelt trouwens vooroudergeloof een rol. Een niet gewroken dode maakt de geesten van de voorouders boos op hun nalatig nageslacht... Men was echter nog in gesprek, woordvoerders van beide groepen stonden te schreeuwen en de volgelingen waren nog rustig. We konden er langs rijden. Dit klinkt misschien enger dan het is, je bent in principe pas in gevaar als je deel van één van de strijdgroepen bent.