Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesiƫ).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 6 april 2013

Aardbeving

We ontvingen vandaag het volgende berichtje van Martijn......

Vanmiddag begon alles om ons heen opeens te bewegen. Een aardbeving. We renden naar de binnentuin van het internaat. De studenten kwamen ook allemaal naar buiten rennen. In het midden van de binnentuin kwamen we bij elkaar. Toen het beven steeds sterker werd, gingen we maar snel op de grond zitten, want blijven staan voelde niet meer als een goede optie. De meest expressieve studenten zaten te jammeren, anderen bleven gewoon kalm. Het bleek een aardbeving van 7 op de schaal van Richter te zijn die een kilometer of 50 verderop zijn epicentrum had. Gelukkig op 60 km diepte. In huis waren kleinere dingen omgevallen. In Wamena viel de schade ook mee, wel een paar ronde stenen gevelversieringen omgevallen.


Anne-Marie is op damesretreat, ook daar geen probleem. De kinderen weren zich prima. Gerjanne heeft professionele pannekoeken gebakken. Ik ben daar wat minder in, wel had ik de dag ervoor de ‘vis’ opgewarmd die Anne-Marie gebakken had. We hadden aan tafel wel een korte discussie of het nu vis of kip was, maar nee, we vonden het duidelijk naar vis ruiken. Het was dan waarschijnlijk in olie gebakken die voordien ook voor vis gebruikt was, want in het schattige briefje dat ik na het eten stond dat het de kip was die Anne-Marie niet meer vertrouwde. Voor onze waakhond... We hebben allemaal een paar uur buikpijn gehad. Zo’n beest moet toch wel een ijzeren maag hebben.


Aanstaande week gaan we een training geven in een dorp een paar uur rijden verderop. Over hoe je de schoolboeken gebruikt. Wordt opeens vrijdag duidelijk dat we aankomende dinsdag bezoek krijgen van de afdeling ‘maarschappelijke projecten’ van een groot bedrijf uit Indonesie. Ze gaan een training in Papua bekostigen en willen de boeken daar wellicht voor gaan gebruiken. Ik moet ze dus enthousiast maken. Nu gaan de collega’s vooruit. Ik vroeg of ze dat wilden. De jongste van het stel (21 jaar) zei heel stoer: ‘Niet terugdeinzen voordat je het geprobeerd hebt.”
Ondertussen zijn we bezig de eerste editie van de boeken te herzien. Vorig jaar moest het allemaal snel-snel. De eerste editie moest gedrukt worden. Er is dus best het nodige dat gecompleteerd en veranderd moet worden. Alles bij elkaar gaat dit waarschijnlijk wel een maand of 3 duren. Het is het echter wel waard, want als andere gebieden de boeken ook zouden willen, krijgen ze daarmee gelijk een versie die verbeterd is.