Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

woensdag 27 juni 2012

Belevenissen in Papua


Hierbij weer een berichtje van Familie Van Driel.....

Zaterdag 23 Juni heerlijk een dagje wezen lopen met een paar collega’s. Rond een uur of acht met zo’n taxibusje mee. Een dame volgde ons al een paarhonderd meter door de stad tot de markt waar de busjes staan. Ze stapte vrolijk bij ons in. Toen we aan de chauffeur en de “kenekt” vertelden dat ze ons tegen onze zin in volgde, bevalen die haar uit te stappen, maar ze deed gewoon net of ze dat niet begreep. Papua collega Sintike had daar echter een goede oplossing voor. Zonder veel confrontatie ;-) Ze fluisterde de chauffeur in dat we uit zouden stappen en honderd meter verder zouden wachten. Dat werkte. De vrouw gaf het op en we konden gewoon aan de wandel. Over een van de hangbruggen over de rivier en dan een bergje op. Dat bergje loopt echt ontzettend steil af naar de rivier, dus je hebt prachtige uitzichten. Aan de achterkant van de berg waren een paar mannen bezig een gigantische hoeveel tuinen te ontginnen. Dat betekent: gras kappen, daagje laten drogen, afbranden en vervolgens dag na dag met de schop een terrein omscheppen van minimaal 2 hectare. Er liepen een paar kinderen omheen te scharrelen. De stenen in de grond werden een onderdeel van de muurtjes die de varkens uit de tuin moeten gaan houden.


Via een andere brug gaan we weer terug over de rivier. Daar wachten we op een taxi. Dat duurt niet eens zo lang. Een gelukje, want het gaat bijna regenen. Aan de hoeveelheid bagage op dak te zien zit hij echter propvol. De chauffeur stopt. Volgens hem kunnen er nog prima 8 mensen bij. Allerlei tassen worden nog weer naar buiten gehesen en bovenop gelegd. De ‘kenekt’ moet daar blijven zitten om te zorgen dat ze er niet 
afrollen.

Inderdaad passen er achterin nog 7 mensen bij en Martijn mag op de 1,5 zitsbank voorin met nog 2 andere mannen. Anne-Marie telt het aantal mensen. 25 binnen, 1 op dak. Ik uit mijn verbazing aan de chauffeur; 25 mensen in de auto. ‘Welnee 19’, zegt hij. O ja, dat is waar, kinderen die staan of op schoot zitten, betalen niet en tellen daarom niet mee. Henrike steekt al een halve kop boven de gemiddelde Papua uit, maar ze zit ook op schoot ;-) Er was geen ander plekje meer over. Bij het oversteken van het riviertje op de landverschuiving moeten we voor de veiligheid maar even uitstappen. Inderdaad maar beter ja. En zelfs dan schraapt het chassis over de grond.
Al met al helpen de ervaringen van zulke uitstapjes ook nog bij het samenstellen van schoolboeken die zo dicht mogelijk bij het dagelijks leven van kinderen hier staan.

Deze week kwam de vertegenwoordiger van de sponsor nog langs. Het blijkt dat over een week al een team mensen hier naartoe komt om de videoclips op te nemen die een uitleg geven over onderdelen van de methode. Ze zullen twee maanden blijven. Eerlijk gezegd word ik daar een klein beetje zenuwachtig van. Ik hoop dat de werkdruk daarmee niet teveel oploopt. Wij zullen namelijk aan moeten geven wat er gefilmd moet worden, het uit moeten laten spelen door ongeoefende ‘acteurs’ en het dan weer van commentaar moeten voorzien. Het gewone werk gaat in die tijd namelijk gewoon door. Een punt om voor te bidden.