Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesiƫ).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 7 april 2012

Weekbericht uit Wamena (Papua)

We ontvingen weer een berichtje van familie Van Driel....


Helaas zullen we een poosje slechter bereikbaar zijn via email. Het internet gaat er per 1 april officieel van af. We hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat ze wordt opgediend en hopen maar dat anderen snel een oplossing vinden. Dan zullen wij ze wel braaf achterna lopen.


We hebben deze week een paar fijne droge dagen gehad. Dat kwam goed uit, want de brug was overstroomd. Helaas duurde het tot donderdag eer dat we er weer over konden en toen wisten we eigenlijk niet of we nu om regen moesten vragen of om nog meer droge dagen, omdat onze watertank alweer grotendeels leeg was. Nu giet het weer en reden we nog net niet door het water. Dus we zullen er maar op rekenen dat we morgen weer moeten lopen.
Overigens zou dat niet meer nodig hoeven zijn. Ze hebben de laatste stukjes wegdek gestort. Nu zou je er dus over kunnen, als ze tenminste die hele rij betonmolens van de brug af zouden halen. Zo'n brug is trouwens echt een business. Toen de oude instortte werden de stamhoofden afgekocht met zo'n 80.000 euro (gemiddeld loon per dag voor een ongeschoold iemand is 5 euro). Nu hadden een stuk of tien mensen pas de brugbouw geblokkeerd. Ze vroegen 500.000 euro. Uiteindelijk namen ze met de helft genoegen. Echt, werken wordt hier totaal ontmoedigd... 
En dan te bedenken dat de locale dienst onderwijs direct met de begroting wuift als je om geld vraagt: "Dit jaar gaat helaas niet lukken, 't is niet begroot, maar je kunt voor volgend jaar een voorstel inleveren." Ik kan beter op de brug gaan zitten!


Anne-Marie en de kinderen zijn druk bezig hun lesruimte te schilderen. Ze komen elke dag groen of blauw terug. Aan wit zijn ze nog niet toegekomen. Het wordt beslist heel indrukwekkend en prachtig. De kinderen zijn zeer enthousiast. Ze helpen lekker mee. Ik weet niet of het hiermee te maken heeft, maar Henrike concludeerde net dat ik geen blauwe of groene ogen heb, maar tussenin; mintkleur. Gerjanne en ik zijn momenteel wiskunde aan het doen. Ze had een keer een onvoldoende en de juf vond dat de toets over moest. Gerjanne had liever die onvoldoende laten staan :-)


Ondertussen ben ik het voorstel aan USAID aan het afmaken en verfijnen. Het plan dat ik indien gaat er vanuit dat ze voor 350 scholen boeken gaan drukken. Totaal meer dan 15.000 kinderen in klas 1 en 2. Erg bemoedigend!
Ook heel fijn is dat de collega's voor een deel al besloten hebben tot december te willen blijven. Dat is echt heel fantastisch, want het werven van nieuw personeel is moeilijk en daarnaast is het lastig om dit soort werk aan elkaar over te dragen. Desondanks heb ik daarnaast toch ook nog nieuw personeel nodig, dus uw gebed daarvoor wordt gewaardeerd.