Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 21 april 2012

Weekbericht familie Van Driel - 16 april


Het had de afgelopen nacht hard geregend. Maar snel mijn motor aan de andere kant van de brug parkeren. Onderweg lijkt het tegen te gaan vallen, gezien de sputterende vervoermiddelen van andere motorrijders. Als ik aankom, rennen gelijk 7 jongens op me toe. Ze willen met alle liefde helpen, voor geld. Ik kijk eerst maar eens hoe het een vierwielaangedreven auto vergaat. Die kan er nog prima over, maar helaas, het water staat alweer minimaal 50 cm boven het brugdek. Wel wordt hij eerst gesommeerd te betalen. Ik vraag de jongens waarvoor de chauffeur moet betalen. Het blijkt dat ze wat takken uit het water hebben gevist die de doorgaan zouden kunnen hinderen. Ik maak me ernstig zorgen over de claimcultuur in combinatie met het verdwijnen van de juiste werkmentaliteit. We hopen altijd maar vurig dat we voor ongelukken bespaard blijven, ze vragen je zo 5.000 euro voor een paar schrammen. Het officiële dagloon ligt tussen de 6 en 15 euro, maar de overheid deelt overal zoveel geld uit zonder relatie naar werkuren. Loon lijkt daarmee geen waarde meer te hebben. Verder leert men de rijke armen hier te wachten op ‘Armenrijst’, ‘Respectgeld’ e.d. ‘Rijke armen’ omdat iedereen wel een varken heeft. En een varken van 150 kilo brengt hier rustig 2500 euro op. Niet overdreven, helaas.
Vandaag vertelde een nachtwaker op het complex dat mensen in de nieuwe bestuursgebieden soms wel meer dan 50 euro betalen om hun tuin gemaaid te krijgen. Er is daar zoveel geld dat het niet opkan. Drie tomaatjes kosten er 1,75 euro (officieel 2,5 uur werken), etc.

Afgelopen week hoorden we een hoop gerommel in de binnentuin van het meisjesinternaat. Nu is er wel vaker wat leven, dus dat was niet direct een reden om te gaan kijken. Toen het aanhield en er meer stemmen kwamen, was het toch tijd om onze neus om de hoek te steken. Liep een van de honden van het complex rond met een blik op zijn kop. Hij had geprobeerd de laatste resten koekjes eruit te snoepen. Dat viel tegen. Het blik zat muurvast op zijn kop. Hij liep rond en botste overal tegenop. Niemand durfde het beest aan te pakken, bang zeker. Gerjanne heeft altijd nogal zelfvertrouwen met dieren, dus die pakte hem resoluut beet. Ze kreeg het echter niet van zijn kop. Samen met een studente lukte het uiteindelijk wel.
En zo hebben we heel regelmatig een serieuze en lachwekkende gebeurtenis. Een paar weken geleden verdraaide een studente haar knie. Ze lag op de natte stenen te schreeuwen van de pijn. Dan moet het wel serieus zijn. De eerste reactie hier is op een slachtoffer zo snel mogelijk rechtop te zetten. Dat leek me met een verdraaide knie niet zo goed idee. Aangezien we geen brancard hebben en ook geen planken, leek de zijkant van een bed me wel een goed middel om haar in ieder geval even in bed te krijgen. Zodra ze dat zag, was het over met de pijn en hinkte ze ondersteund door vriendinnen naar haar kamer.
Wel serieus is een meisje een paar kamers verderop. Ze heeft als ze thuis is regelmatig verschijningen van haar overleden moeder die tegen haar praat. Als die dan weer weg gaat, komt ze weer bij. Bijzonder is dat ze het in het internaat niet heeft. Toen we een studente vroegen waarom, zei ze dat er hier veel gebeden wordt en dat haar kamergenoten voor haar bidden.

Met Pasen hebben we hier een paar fijne dagen achter de rug. Studenten en collega’s zijn geweest om allerlei westerse recepten te leren koken. Zoals pizza, appeltaart, broodjes, etc. Verder een aantal bijeenkomsten. Mooi is dat hier altijd de bijbel opengaat voordat er samen gegeten wordt. Het is niet gauw zomaar alleen gezelligheid.
Niet leuk was dat onze hond Lady op Tweede Paasdag werd aangereden. We zaten net pizza’s te eten met studentes. Blijkt het beest achter een studente de poort uit te zijn gelopen. Zwart als de nacht dat ze was, was dat het einde. Tegelijk een illustratie van het risico om ongelukken te krijgen. Een nachtwacht van de school sprong op een motor, passeerde de auto’s en legde een boomstam voor de brug. Als ze niet zouden bekennen wie het gedaan had, zouden ze niet verder rijden en de nacht voor de brug mogen doorbrengen. Pff wat een emoties. En dan was het nog maar een hond. Voor een varken of een mens hadden ze nog wel anders gedaan. De twee chauffeurs zeiden allebei dat ze van niets wisten. De situatie inschattend, leek me dat een verstandige opmerking. Ik heb de zaak maar gesust. De kinderen waren natuurlijk heel verdrietig.
De studenten kwamen met het beest aanlopen. Wat moest ermee gebeuren. Mijn idee was natuurlijk begraven. “Als u dat wilt, doen we dat.” Denkend aan de locale begrafeniscultuur, merkte ik op dat ik verbranden niet zo’n goede optie vond. Daar zeiden ze niets op, later bleek waarom. Ze hadden iets anders in gedachten. Omdat het al later op de avond was, donker en een beetje regen, stelde ik voor dat ze het beest morgen maar zouden begraven. Leg hem zolang maar daar neer. Toen bleek wat er speelde. Daar moest ik het zeker niet laten liggen, want dan zou het morgen verdwenen zijn. “Wie heeft er nu belangstelling voor een dode hond?” Een dode hond blijkt hier juist heel wat waard te zijn. Ik kon er wel 250 euro voor krijgen. Heel wat eethuisjes serveren gebraden hond. En anders konden studenten er ‘s nachts wel eens voor uit hun bed komen, die lusten het ook wel. Uiteindelijk is het dode dier ‘s nachts achter slot en grendel bewaard!
Nu was Lady achter de studente aangelopen die haar bij onze afwezigheid eten geeft en ook wel eens de vaat komt doen. Afgelopen week kwam ze niet opdagen. Te verlegen om te komen. Ik heb ze nog maar eens verteld dat ze geen dingen moet gaan maken die er niet zijn. Voor ons is het afgedaan. Ze kwam niet klaar met sorry en dank u wel zeggen.

Het Nederlandse klaslokaal is weer een stuk verder geverfd. De meubels zijn verzet. Nog een 10m2 dan is het klaar. Althans, nu zijn ze begonnen met het verven van bloemen en klimop planten op de muren. Gerjanne en Henrike hebben afgelopen week hard gewerkt. Nu zijn ze met de internationale school en Anne-Marie als begeleidster naar Ibele. Een dorp wat hier niet ver vandaan ligt. Het regent nu al zo’n 12 uur lang, dus ik hoop dat ze het toch gezellig hebben.
Het team voor de schoolboeken is deze week begonnen met herzien van materiaal. Een leuke klus. Gebed om geschikt personeel lijkt verhoord te gaan worden. Aanstaande maandag zal het bestuur 2 kandidates spreken die mij geschikt lijken om te komen helpen met de opmaak van de werkboeken.