Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 29 november 2014

Voortgang les- en trainingsprogramma

We hebben bezoek gehad van een stichting die voor een groot mijnbedrijf in Papua werkt. Men stimuleert in dat gebied 40 scholen en is geïnteresseerd in onze methode. We mogen zelfs een voorstel inleveren voor het printen van 3000 lesboeken van klas drie. Nu zijn we klas drie nog aan het schrijven, dus dat drukken zal niet op korte termijn gebeuren. Maar het is beslist een opsteker. Daarnaast vraagt USAID-PRIORITAS me (Martijn) om over een poosje mee te gaan naar een andere stad in Papua, Manokuari. Daar wil men ook een trainingsprogramma opzetten en ik zou dan moeten kijken of de door ons geschreven boeken daar ook geschikt zijn. Simpel gezegd heb ik dan zoiets van ‘Is er een beter alternatief beschikbaar dan?’, maar ik zal proberen er objectief naar te kijken. Al met al opwekkend nieuws.

Ondertussen zijn de collega’s van ons trainingsteam bezig met het trainen en begeleiden van 20 scholen in ons eigen gebied. Sommige leraren zijn laks, maar gelukkig zijn er ook leraren die het wel willen leren. Op bezoek zag ik twee oudere dames in klas 1 en 2 zelfs bijna in een soort competitie waarbij de 1 beter blijkt te zijn in rekenen en de ander in taal. De collega’s gaan nu over op het geven van voorbeeldlessen om de twijfelaars over de streep te trekken.

De kinderen zijn samen met een vriendin een aantal illustraties en spreuken op de muren van de klaslokalen van lerarenopleiding STKIP aan het verven.

Daar staan ze soms tot over achten aan te werken. Ze nemen Papuathema’s dus dat spreekt erg aan. De spreuken zijn wijze woorden over leren en lesgeven.
De kinderen leren op dit moment koken omdat ze zijn begonnen nasi goreng aan studenten te verkopen. Daar maken ze dan per week 3 euro winst mee. Niet echt de moeite, maar je wilt tenslotte van de studenten geen winst trekken, tegelijk vinden de studenten het fantastisch dat ze het doen want die eten vaak anders niets ‘s ochtends.Gisteren zijn we met een stuk of 18 studenten een stukje wezen lopen in de heuvels net buiten Wamena. Hoewel sommige van hen uit Wamena zelf komen, was er nog maar 1 student ooit op dat plekje geweest. We zijn op de heuvel wezen lopen waar volgens het volksverhaal de eerste mensen uit een grot zijn gekomen. Daar waren ook blanken bij, maar die zijn naar het westen getrokken en hebben de zegen meegenomen en konden daardoor veel fabrieken beginnen. Op een dag komen ze terug, dan breekt er een nieuwe tijd aan waarin je niet meer hoeft te werken en alles vanzelf gaat.