Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

zaterdag 28 juni 2014

Voortgang onderwijsprogramma

USAID-PRIORITAS helpt komend jaar in het financieren van een trainingsprogramma van de lokale stichting YKW. Het programma is erop gericht de vaardigheden van leerkrachten te verbeteren door middel van training, begeleiding EN de verspreiding van de schoolboeken die we geschreven hebben. Enkele weken geleden was de officiële aftrap. De dag ervoor hebben we geprobeerd op een rijtje te krijgen welke overheidsvertegenwoordigers er zouden komen. De ambtenaren thuis lastig vallen is hier ook toegestaan en dat hebben we dus ook maar gedaan, omdat men op kantoor niet te vinden was. Overigens niet omdat men lekker thuis zat, maar omdat de bewuste mensen van activiteit naar activiteit gaan. Hoewel we van sommige mensen de dag van de aftrap pas zekerheid kregen, hebben verschillende overheidsvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de dienst onderwijs hun bijdrage geleverd door toespraakjes te doen. Hoewel ik persoonlijk niet heel dol ben op het aanhoren van toespraakjes, is het wel altijd een erg goede gelegenheid om mensen te spreken en steun te zoeken voor de verdere verspreiding van de schoolboeken. Wat mij betreft heb ik weer een paar mooie contacten opgedaan. Daarnaast is het zeker zo belangrijk dat de schoolhoofden en controleurs gehoord hebben dat de dienst onderwijs erachter staat.


De dag erop zijn we begonnen aan het trainen van onze eigen personeelsleden, die van Yasumat, een aantal onderwijsinspecteurs en World Vision medewerkers. Een training van 7 werkdagen. De deelnemers worden vooral heel actief betrokken, zodat we er zeker van zijn dat ze na de training ook echt in staat zijn te trainen en te evalueren.

Voor de klas drie boeken zijn we via allerlei contacten en oudgedienden heel actief op zoek naar verhalen over natuur, geschiedenis, etc, etc van Papua. Juli wordt de maand voor het samenstellen van de hoofdlijnen. We gaan weer proberen wat overheidsmensen erbij te betrekken, dat zal de goodwill van de overheid weer wat laten stijgen.
De voetbalwedstrijd Nederland – Spanje is hier met veel belangstelling gevolgd. De mensen hier zijn meest voor Nederland, Spanje of Brazilië. Ik heb het zelf niet gezien, maar volgens een collega gingen er na de bewuste wedstrijd zo’n 100 man op brommers en met Nederlandse vlaggen de straat op.
Cultureel gezien hebben we ook weer wat geleerd. Je hebt hier zoiets als ‘cargocult’. Het geloof dat er op mysterieuze wijze zegen kan komen als je erin slaagt de vooroudergeesten aan je kant kunt krijgen. Een kind bij een collega op school, vertelde tijdens de godsdienstles een heel verward verhaal, maar op een rijtje gezet bleek het als volgt te gaan: Zijn vader was een keer ‘s ochtends heel vroeg op een heuvel en ontmoette daar 2 witte gestalten. Misschien de ‘goden van de grond’ of iets anders, dat wist hij ook niet. Ze vertelden zijn vader in een drum een klein beetje rijst neer te leggen. Als hij dat geheim aan niemand zou vertellen, zou er in die drum vanaf nu altijd rijst zitten. En dat bleek zo te gaan. Tot zijn vrouw het een keer in de kerk noemde als dankpunt. Daarna was het gelijk over met de rijst. Hij scheidde daarom van die vrouw en trouwde de moeder van dit ventje. Wat brengt animisme toch een hoop ellende en bedrog mee. Dit jongetje is het levende bewijs van het geloof in het feit dat de vooroudergeesten het dagelijkse leven beheersen. God staat daar dan wel weer boven, maar bemoeit zich praktisch gezien niet met het dagelijkse leven. Hij is alleen belangrijk voor een kaartje naar de hemel. Overigens gelijk een mooie evaluatie voor westerse mensen. Vul voor vooroudergeesten eens het woord ‘banksaldo’ of ‘verzekeringen‘ in.