Welkom

Welkom op de site van Stichting Help Onderwijs Papua!

Stichting Help Onderwijs Papua (Stichting HOP) is mei 2011 opgericht en wil graag een bijdrage leveren in de moeilijke onderwijssituatie in Papua (Indonesië).
Zij wil de kansarme kinderen in Papua de gelegenheid geven om goed onderwijs te kunnen volgen.

woensdag 20 november 2013

Voortgang revisie en trainingen

Hierbij een berichtje wat we kort geleden van Martijn ontvingen.....

Op kantoor gaat het werk aan de revisie van de boeken lekker door. De collega’s doen een aantal dagen mee met een training. Ze leren daarmee beter te trainen en tegelijk helpen ze het trainingsteam. Ze zullen in de toekomst naast schrijven ook af en toe een training geven.
Unicef zegt dat men bij de overheid in Papua gaat lobbyen om onze boeken geïntroduceerd te krijgen in nieuwe gebieden. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als dat lukt. Gelukkig is de revisie voor rekenen klaar en hoeven we alleen het boek Indonesische taal (leren lezen en schrijven) klas 1 af te maken.
Afgelopen week kwamen steeds gewapende mannen langs het kantoor. De collega’s die er al lang zijn, kijken daar al bijna niet meer van op. Een collega die er pas een maand of 3 is, vond het echter maar eng. Men gaf elkaar de schuld van de dood van een man die in zijn dronken bui in een riviertje was verdronken. De politie probeert dan wat te bemiddelen, maar degenen die het echte werk doen zijn een aantal dominees. De oudere voorgangers worden nog zoveel gerespecteerd dat men de boel dan soms weer zonder bloedvergieten kan oplossen. Ook nu is dat gelukkig gelukt, vrijdag heeft men onder veel gejoel een gezamenlijke maaltijd gehad. De sfeer in de stad gaat er helaas niet op vooruit. Volgens een voorganger later de beide strijdende partijen tegenwoordig ‘huursoldaten’ overkomen uit andere stammen om te vechten. Vroeger werden zulke oproerkraaiers naar een verafgelegen oerwoudkamp overgebracht. Ik ben ervan overtuigd dat zulke maatregelen nog steeds effect zouden hebben.
Ondertussen zijn we ondanks het krijgsgedruis verder gegaan met het voorbereiden van de trainingen van januari en verder voor 55 scholen buiten de stad aan het voorbereiden. De komende tijd gaan we dus op zoek naar nieuw personeel. We bidden dat we geschikte mensen krijgen.
Deze week nam iemand contact op om te vragen of onze boeken in de stamtalen overgezet zouden mogen worden. De overheid schijnt samen met internationale donors zoiets besloten te hebben. Absoluut. Ik moet altijd weer zien dat het echt gaat gebeuren, er zijn al wel vaker dingen gezegd, maar positieve ontwikkelingen juich ik toe.
Ook gaan straks een aantal sets naar locale evangelisten in de dorpen. Hun kinderen kunnen vaak niet lezen en schrijven. Ik hoop dat ze op die manier langer in de dorpen blijven, omdat ze het gevoel hebben hun eigen kinderen in ieder geval de meest basale dingen aan te kunnen leren. Ze worden getraind na afloop van een synode van een kerk. Ook zoiets om voor te bidden. Politieke mensen maken graag gebruik van de enige structuur die in dorpen functioneert, de kerken. Kerken laten zich helaas graag voor het karretje spannen, de geldkraan gaat dan open. Tegelijk wordt men daarmee monddood gemaakt, terwijl de kerk zich juist tegen corruptie, polygamie, etc. uit zou kunnen en moeten spreken.

Overigens hebben we tickets geboekt voor een kort bezoek aan Nederland. April 2014 is het plan. We vonden Gerjanne’s eindexamen in mei 2015 nog wel erg ver weg.